A program tartalma

Nutrition Sensor – Nutrigenetika, a táplálkozás jövője

Egy étkezési terv, amely épp annyira egyedi, mint Ön

A variációk befolyásolják, miként reagál a szervezet bizonyos tápanyagokra és élelmiszer-összetevőkre, illetve milyen anyagokat tud megfelelően átalakítani és hasznosítani. Mivel az ön étrendje létfontosságú szerepet játszik az ön egészségében, most feltérképezhetjük génjeit és beállíthatjuk táplálkozását úgy, hogy több mint 20 potenciális anyagcsere-probléma elkerülhető legyen.

Ezt a szakterületet Nutrigenetikának nevezik, vagyis az étrend beállítását genetikai adatokon alapján. Több mint 50 genetikai variáció elemzésével értékes információkat kapunk a veleszületett erősségeiről és gyengeségeiről.

Milyen ételek hasznosak az ön számára?

Annak eldöntésekor, hogy egy adott élelmiszer vagy összetevő egészséges-e önnek, figyelembe kell vennünk az általános képet. Néhány genetikai anyagcsere-probléma esetén a kálciumtartalmú tejtermékek nagyon egészségesek a test számára, míg más helyzetekben egészségtelen lehet. Ebben az esetben a magas kálciumtartalmú egyéb élelmiszerek különösen fontosak az anyagcsere-probléma megoldása érdekében anélkül, hogy újabb keletkezne. Ha ez a feltétel a nehézfémek (pl. ólom) méregtelenítésének csökkenésével párosul más genetikai kedvezőtlen változások miatt, a kálcium, valamint más mikrotápanyagok iránti kereslet tovább nő, hogy megakadályozzák a nehézfém-mérgezést. Ezért a tényleges kálciumszükséglet csak akkor határozható meg, ha az összes releváns gén szerepel a határozatban.

Előnyök

Több mint 50, a táplálkozás szempontjából releváns gén elemzésével megállapíthatjuk, hogy mely területeken jól védett, és mely területeken lehet az anyagcsere miatt hiányosság. Az elemzés segít elkerülni a rosszul tolerált ételeket és optimálisan biztosítja a szervezet számára fontos tápanyagokat.

A genetikai elemzés értékes információkat adhat arról is, hogy bizonyos anyagok, amelyeket általában egészségesnek tartanak, a szervezet által szokásos módon metabolizálhatók.

Gyakorlati példa

Jó példa erre az Omega-3 halolaj, kapszula formájában. Az Omega-3 természetes módon fordul elő a halakban, és ez koleszterinszint-csökkentő anyag; ezért gyakran halolaj kapszulák formájában táplálékkiegészítőként viszik be a szervezetbe. Sokak számára a koleszterinszint jelentős javulása következik be, azonban néhányan nem részesülnek előnyben az Omega-3 bevitelétől. A tudósok azt találták, hogy az APOA1 gén változása azt eredményezi, hogy az Omega-3 nem javítja a koleszterinszintet a tervezett módon, de még rosszabb is lehet. Sokan veszik az Omega-3 kapszulát, de az eredmény pont az ellenkezője lesz annak, mint amit el akarnak érni.

Hasonló az antioxidáns koenzim Q10-hez, amely gyakran az öregedési folyamat lelassítására szolgáló radikális melléktermék. A Q10 nem aktív közvetlenül a bevétel után, hanem az aktív formában ubiquinol-nak egy specifikus génnel kell átalakítani. Néhány embernek azonban hiba van a génben, ezért nem tudja aktiválni a Q10-et. Míg a Q10 bevétele néhány embernek védelmet nyújt a szabad gyökök ellen, ez másokra nincs hatással.

Nutrition Sensor Demo – így nézhet ki az ön elemzéseredménye